Klimaat Zuid-Afrika

Klimaat Zuid-Afrika

klimaat zuid afrika I n Zuid-Afrika heb je verschillende klimaatzones. Het noorden, westen en grote stukken van het centrale deel van Zuid-Afrika hebben te maken met relatief warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat, warm steppeklimaat (noorden), koud woestijnklimaat (westen en delen van midden van het land) en een koud steppeklimaat (zuidelijke binnenland).

Meer klimaat zones

In het oosten en langs de kust vind je voornamelijk land- en zeeklimaten zoals het gematigd savanneklimaat. Langs de kusten vind je zeeklimaten van de types Cfa (warm) en Cfb (gematigd). Grote delen van Zuid-Afrika worden door veel andere sites op één hoop gegooid en als subtropisch klimaat omschreven. Niet helemaal terecht omdat in grote delen van het binnenland de temperatuur in de wintermaanden te laag ligt om aan die classificatie te voldoen.

Seizoenen

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Herfst bij ons is lente in Zuid-Afrika en omgekeerd. In onze koude wintermaanden is het in Zuid-Afrika zomer. Als winterzonbestemming kun je in Zuid-Afrika daarom uitstekend terecht. Wie echter op safari wil gaan moet er rekening mee houden dat het tijdens de lokale zomermaanden natter en groener is in de meeste natuurparken. De bomen en struiken staan vol blad en de grassen kunnen zo hoog groeien dat veel dieren moeilijk te spotten zijn.

Terug naar boven