Over Zuid-Afrika

Over Zuid-Afrika

over zuid afrika Z uid-Afrika heeft een grote rijke koloniale geschiedenis, die begon toen in 1652 in Kaapstad als Nederlandse verversingspost werd gesticht. De Nederlandse kolonisatie werd na een anderhalve eeuw de kaapkolonie overgenomen door het Verenigd Koningrijk. Hierdoor migreerden een groot aantal Nederlandstalige kolonisten, bekend als boeren, met de Grote trek naar het binnenland en stichtten verschillende Boerenstaten waarvan de zuid Afrikaanse republiek en de oranje Vrijstaat het belangrijkste waren. In 1902 werden deze republieken door de Britten veroverd in de tweede Boerenoorlog en samen met de Kaapkolonie en Natal in 1910 tot Zuid Afrika verenigd.

Apartheid

Zuid Afrika werd in de 20e eeuw overschaduwd door de apartheid, dat was een systeem van rassenregistratie waarmee de niet-blanke bevolking benadeeld werd. De apartheid werd in 1990 afgeschaft en in 1994 werd Nelson Mandela tot de eerste zwarte president van Zuid Afrika verkozen.

Bevolking

Het is een land met elf officiële talen en diverse bevolkingsgroepen, waaronder het aan het Nederlands verwante Afrikaans. Het land heeft drie hoofdsteden en is een parlementaire en is een van de meest ontwikkelde landen van het continent maar misdaadcijfers en armoede blijven hoog. Geheel omsloten door Zuid-Afrika als enclave, ligt de bergachtige staat Lesoto (totale grenslengte 909 km).

landschap en Grondgebied

In 1947 nam de (toen) Unie van Zuid-Afrika formeel het onbewoonde Prince Edward Island en Marion Island voor de kust van Kaapstad in bezit. Andere bekende eilanden voor de kust zijn Santa Cruz bij Port Elizabeth en Robbeneiland bij Kaapstad. Zuid-Afrika grenst verder in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Indische Oceaan. De afstand van de Limpoporivier in het noorden naar Cape Agulhas in het zuiden bedraagt ongeveer 2000 kilometer. De afstand van Port Nolloth in het westen naar Durban in het oosten bedraagt ongeveer 1500 kilometer. De belangrijkste rivier van Zuid Afrika is de Oranjerivier die ontspringt in de Drakensbergen van KwaZulu-Natal en over een afstand van meer dan 2200 kilometer bij Oranje Mund en Alexander Bay in de Atlantische Oceaan stroomt. Andere belangrijke rivieren zijn de Vaal, de Limpopo, de Grote Visrivier en de Tugela. De meeste van deze rivieren zijn nauwelijks bevaarbaar. Het landschap van Zuid-Afrika is zeer gevarieerd en kan verdeeld worden in 21 natuurlijke regio's. De Lesotho hooglanden vormen het hoogste deel van zuidelijk Afrika en vormen de grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika. De hoogste toppen komen boven de 3400 meter uit en op de bergtoendra's val 's winter vaak sneeuw.

Het Hoogveld en Noord-Transvaal

Het Hoogveld is een zacht glooiend, hooggelegen gebied en bestaat voornamelijk uit savannen. Hier ligt ook het verstedelijkte Witwatersrand rondom de belangrijke goud- en steenkoolmijnen van Zuid-Afrika. Hier wordt ook veel maïs verbouwd. Noord-Transvaal kent verschillende landschappen met o.a. de bergketens van de Soutpansberg en het Waterberg-plateau en daar tussenin ligt de Pietersburgvlakte, waar de veeteelt belangrijk is.

Terug naar boven